K výtopně č. 1 (u Zahrady Čech) - P.O. BOX 175, 412 01 Litoměřice, tel.416 732 377, 416 737 166, 416 737 167, 416 737 458, e-mail: citus-mrazirny@seznam.cz
Velkoobchod s mraženým a chlazeným zbožím - maloobchodní prodejna - eshop pro registrované zákazníky. Různé druhy masa a ryb, zvěřina, mražené ovoce a zelenina, kvalitní polotovary.
Zde najdete na ukázku recepty připravené z našich produktů. Recepty připravil tým litoměřické restaurace Dobrá Bašta.
Líčka na víně a kořenové zelenině s bramborovou kaší
4-6 porcí:
1−1,2 kg telecích nebo hovězích líček
Sůl, pepř
Olej dle potřeby
200 g celeru
300 g mrkve
200 g petržele
300 g bílé cibule
Několik stroužků česneku
1 bobkový list
5 kuliček černého pepře a nového koření
Snítka tymiánu
Snítka rozmarýnu
4 lžíce rajského protlaku
1 l suchého červeného vína
1 l hovězího vývaru
Cukr
Jíška
Líčka očistíme, rozkrojíme napůl (cca 150-200 g), osolíme a opepříme. Zeleninu nakrájíme nahrubo - lze využít naši směs zeleniny pod svíčkovou. Cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme líčka ze všech stran, zprudka a krátce, vyjmeme a necháme stranou. Do hrnce do výpeku po líčkách vložíme kořenovou zeleninu a opečeme do zlatohněda, pak přidáme cibuli. Na závěr přidáme celé divoké koření, tymián, rozmarýn, nasekaný česnek, osmahneme, dále přidáme rajský protlak, opět zarestujeme, zalijeme červeným vínem a vývarem, přivedeme k varu a zavaříme.
Hotová líčka vyjmeme na talíř, vyndáme koření a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme. Dochutíme solí, pepřem, případně lehce osladíme cukrem. Těsně před podáváním do horké omáčky zašleháme jíšku.
Na pánvi zprudka opečeme kořenovou zeleninu na kolečka dozlatova, osolíme, opepříme. Líčka podáváme s bramborovou kaší, ozdobená opečenou zeleninou.
Vepřová panenka v bylinkové krustě s bramborovými gnocchi a houbami
4-6 porcí:
600-800 g vepřové panenky
3 dl oleje
150 g cibule
20 g česneku
400 g mražených hub
300 g mrkve nakrájené na kostky
2 dl vývaru
250 ml 33% smetany
2 lžíce světlé máslové jíšky
100 g chlebové strouhanky
Snítka rozmarýnu
Sekané bylinky různých druhů (na krustu)
Sůl, pepř
Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli do zlatova. Přidáme strouhaný česnek, houby, mrkev, sůl a nasekaný rozmarýn. Vše krátce zarestujeme a zalijeme vývarem. Směs provaříme, aby mrkev změkla, pak přidáme smetanu a následně lehce přihustíme máslovou jíškou. Hotovou směs smícháme s předem uvařenými noky. Dle chuti dosolíme a případně ještě zjemníme smetanou.
Očištěnou panenku osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi s dávkou oleje krátce opečeme ze všech stran. Panenku vložíme do rozpálené trouby na 180-190°C asi na 10 minut.
Než se nám panenka upeče, smícháme chlebovou strouhanku s nasekanými bylinkami. Panenku vytáhneme z trouby, obalíme v bylinkové krustě a opět vložíme do trouby na cca 2-3 minuty. Hotovou panenku krájíme na slabší plátky a servírujeme na předem připravených houbových nokách.
Smažená kuřecí křídla se Srirachou, medem a limetkou
4 porce:
1 kg kuřecích křídel (možno i kuřecí paličky)
5 lžic másla
1 lžíce mouky
¼ hrnku medu
¼ hrnku omáčky Sriracha
2-3 lžíce limetkové šťávy
1 lžíce sojové omáčky
1 lžička česnekového prášku
½ lžičky cibulového prášku
Olej
Sůl, černý pepř
Sezamová semínka
Rozpálíme olej v pánvi nebo fritovacím hrnci. Kuřecí křídla osušíme a v míse je promícháme s česnekovým a cibulovým práškem, špetkou soli a pepře. Křídla pak asi 10 minut smažíme, aby kůže byla pěkně křupavá.
Zatímco se smaží křídla, připravíme si marinádu. V pánvi rozpustíme máslo, vmícháme mouku a necháme 1-2 minuty smažit. Pak přidáme Srirachu, med, limetkovou šťávu a sojovou omáčku. Přivedeme k varu a vaříme cca 3 minuty, až marináda zhoustne.
Když jsou křídla hotová, dáme je do mísy a promícháme s marinádou, na závěr posypeme sezamovými semínky. Podávat můžeme například s hranolky nebo bagetkou.
Grilovaná krkovice se zelenými fazolkami se slaninou a brambory
4-6 porcí:
600 - 800 g vepřové krkovice
500 g mražených fazolových lusků
100 g anglické slaniny - kostky
800 g brambor
200 g cibule
1 dl oleje
sůl, pepř, příp. steakové koření
Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Uvaříme do měkka a necháme vystydnout.
Anglickou slaninu společně s nakrájenou cibulí orestujeme v oleji na pánvi do zlatova. Přidáme fazolky, osolíme, opepříme a restujeme zhruba 3-4 minuty. Na druhé pánvi s druhou dávkou oleje opečeme vychlazené brambory do zlatova a dle chuti osolíme.
Krkovici nakrájíme na cca na 1-1,5 cm široké steaky a z obou stran osolíme a opepříme, případně ochutíme steakovým kořením.
Na grilovací pánvi krkovici opékáme přibližně 8-10 min do úplného propečení. Podáváme se směsí fazolek a brambor.
Jelení biftečky s česnekovou omáčkou a kukuřičným klasem
4-6 porcí:
1-1,2 kg jeleního hřbetu
6-8 ks kukuřičného klasu
150 g másla
500 g jeleních kostí
500 g nasekané cibule
100 g nasekaného česneku
1 dl oleje
4 ks bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře (divoké koření)
hrstka bylinek
sůl, pepř, kmín
hladká mouka (na zahuštění)
Omáčka:
Jelení kosti společně s cibulí, česnekem a bylinkami vložíme do pekáčku, osolíme, opepříme, okmínujeme a přidáme divoké koření společně s trochou oleje a promícháme. Troubu předehřejeme na 200°C, pekáček vložíme do trouby a za občasného míchaní pečeme cca 30 min. Poté přidáme do pekáčku vodu a nechame dále péct cca 1-1,5 hodiny. Poté pekáč vyndáme z trouby a šťávu přes jemný cedník přecedíme do hrnce. Šťávu dostatečne zredukujeme, aby měla výraznejší chuť. Z části másla a mouky vytvoříme tmavou zásmažku a šťávu lehce přihustíme a dle chuti osolíme.
Maso:
Jelení hřbet zbavíme blan a nakrájíme na 1,5-2 cm medailonky. Medailonky osolime, opepříme, lehce zakápneme olejem, přidáme část bylinek a necháme marinovat cca 10 minut.
Kukuřičné klasy nasekáme na středně silné špalíčky, které dostatečně osolíme. Na rozpálené grilovací pánvi opečeme kukuřici. Ke konci opékaní přidáme zbylou část másla. Druhou pánev rozpálíme a na malé dávce oleje opékáme medailonky z obou stran přibližně 5 minut.
Kukuřici servírujeme na talíř společne s biftečky, které v závěru podlijeme jelení šťávou.
Fish & chips s hráškovým pyré
4-6 porcí:
600 g filetu z tresky
sůl, pepř
100 g hladká mouka + na obalení ryby
100 g polohrubá mouka
olej na smažení
400 g mraženého zeleného hrášku
40 g másla
Perlivá voda a 10° pivo podle potřeby - na těstíčko
Hranolky
Filet tresky nakrájíme na větší hranolky (špalíčky), osolíme a obalíme v hladké mouce.
Smícháme hladkou a polohrubou mouku, postupně přiléváme sodovku a pivo, až vytvoříme ideálně husté těsto, které se dobře chytne na rybu. Rybu v těstíčku obalíme a ihned vkládáme do vysoké vrstvy oleje a smažíme dozlatova. Necháme okapat na savém papíru.
Hranolky připravíme dle chuti osmažením v oleji nebo nasucho v troubě. Hrášek spaříme v horké vodě, zchladíme, scedíme a rozmixujeme do jemna s máslem, ochutíme solí a pepřem.
Tresku v těstíčku podáváme spočně s hráškovým pyré a hranolky, případně s majonézou nebo tatarkou. Fish & chips je typické anglické jídlo, proto jsme ponechali původní název.
Ryba s cizrnovo-dýňovým kari
4 porce:
4 filety z ryby, kterou máme rádi - candát, treska, mořská štika...
1 velká máslová dýně nebo Hokkaido, může být mražená dýně
400 g sterilovaná cizrna
100 g nahrubo nasekané šalotky
20 g nasekaného česneku
20 g nasekaného zázvoru
1 nasekaná chilli paprička
1 lžička kurkumy
2 lžičky koření Garam masala
Sůl, pepř
400 g konzervovaná drcená rajčata
400 g kokosové mléko
Rostlinný olej
2 lžíce rybí omáčky
Šťáva z 1/2 limetky
Drcený kmín
Hladká mouka na obalení
Pokud používáme čerstvou dýni, omyjeme ji, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Pak ji přendáme na plech s pečicím papírem, zakápneme trochou oleje, promažeme a osolíme. Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C do poloměkka zhruba 15 minut.
Poté si připravíme hlubokou pánev nebo hrnec a rozpálíme zbylý olej. Opečeme na něm zvolna zázvor, česnek a šalotku. Přidáme garam masalu, kurkumu a pepř a zarestujeme, dokud se koření nerozvoní. Přimícháme drcená rajčata, chilli papričku, přivedeme k varu a zalijeme kokosovým mlékem. Jakmile se začne omáčka vařit, přidáme cizrnu a za dalších pár minut i dýni. Společně vaříme, dokud není dýně měkká. Na závěr dochutíme rybí omáčkou, limetkou a solí.
Filety candáta osolíme, opepříme, okmínujeme a následně obalíme v hladké mouce. Na rozpálené pánvi candáta opečeme z obou stran a servírujeme na kari.
Pokrm můžeme ozdobit dýňovými semínky, čerstvým koriandrem a podle chuti můžeme přidat čerstvé klíčky.
Kachní prsa s malinovou omáčkou
4-6 porcí:
Voda
1 dl hovězí vývar
800 g kachní prsa s kůží
45 g třtinový cukr
1 ks pomeranč
250 g mražených malin
1 dl portské víno
1x lžička solamylu
Sůl, pepř a drcený kmín dle chuti
Do kastrůlku nalijeme portské víno, vodu, přidáme cukr a přivedeme k varu. Přidáme maliny, vývar a zakryté vaříme asi 5 minut. Poté malinovou omáčku přecedíme a znovu krátce povaříme. Vmícháme pomerančovou šťávu smíchanou se solamylem a necháme zhoustnout. Takto připravenou malinovou omáčku podle chuti osolíme a opepříme, popřípadě můžeme ještě zjemnit kouskem másla.
Hotová kachní prsíčka necháme na prkénku minutu až dvě odpočinout. Před podáváním nakrájíme na tenké plátky a zalijeme malinovou omáčkou. Podáváme např. s americkými brambory nebo pečenými batáty.
Kančí guláš s bramboráčky
4-6 porcí:
1 kg kančí plece nebo krájeného kančího guláše
1 kg cibule
50 g česneku
Sladká mletá paprika, mletý kmín
10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 20 kuliček černého pepře
3 bobkové listy
50 g vepřového sádla
40 g rajčatový protlak
Máslová jíška (dle potřeby)
Bramboráčky
Křen nebo cibule na ozdobu
Kančí plec nakrájíme na velké kostky. Cibuli nakrájíme nahrubo. Jalovec, celý pepř a nové koření dáme do sítka na čaj (nebudeme pak muset vybírat jednotlivé kuličky z hrnce nebo talíře). V hrnci rozpálíme sádlo a cibuli na něm smažíme dohněda. Cca minutu před dokončením cibule přidáme nasekaný česnek a nakrájené maso.
K masu přidáme mletou papriku, kmín a rajčatový protlak, vložíme čajové sítko s kořením a bobkový list a dusíme pod pokličkou. Dle potřeby přiléváme vodu (pro lepší úspěch masový vývar). Maso dusíme doměkka, ke konci guláš ochutnáme a dle potřeby dosolíme nebo připepříme a přihustíme máslovou jíškou. Guláš pak provaříme ještě přibližně 10 min.
Mezitím si usmažíme bramboráčky a vše pak společně podáváme. Guláš ještě můžeme na talíři ozdobit třeba čerstvě nastrouhaným křenem nebo nakrájenou cibulí.
Hovězí roštěná na houbách
4 porce:
750 g hovězí roštěné na plátky
500 ml hovězího vývaru
300 g hub - mražených
2 cibule
Hladká mouka
4 lžíce oleje
2 lžíce másla
Sůl, pepř
Rýže na přílohu
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Plátky roštěné zakryjeme potravinářskou folií a z obou stran naklepeme. Plátky masa pak osolíme, opepříme a obalíme v mouce.
Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, roštěnky na něm opečeme dozlatova a dáme stranou. Na čisté pánvi rozehřejeme zbylý olej a necháme na něm zezlátnout cibuli. Přidáme 1 lžíci mouky a asi minutu restujeme. Přidáme houby a zalijeme vývarem a promícháme. Pak vložíme roštěnky, zakryjeme a na mírném ohni dusíme do změknutí masa 1 - 2 hodiny. Podle potřeby doplníme vývar nebo horkou vodu, pokud se omáčka bude hodně odpařovat.
Když je maso měkké, můžeme omáčku dochutit dle potřeby. Vyndáme maso a vmícháme studené máslo. Roštěnky s omáčkou ihned podáváme, například s dušenou rýží.
Mražené maso z býka, perfektní kuchyňská úprava. Ideální na klasické české omáčky. Cca 1,5 - 3 kg. C ...
Cena: neuvedena
Kuřecí roláda se šunkou, ochucená, připravená k pečení. Luxusní český výrobek. Velmi oblíbená, cca 8 ...
Cena: neuvedena