CITUS s.r.o.

K výtopně č. 1 (u Zahrady Čech) - P.O. BOX 175, 412 01 Litoměřice, tel.416 732 377, 416 737 166, 416 737 167, 416 737 458, e-mail: citus-mrazirny@seznam.cz

Zavřít X :

Velkoobchod s mraženým a chlazeným zbožím - maloobchodní prodejna - eshop pro registrované zákazníky. Různé druhy masa a ryb, zvěřina, mražené ovoce a zelenina, kvalitní polotovary.

CITUS s.r.o.
Mražená zelenina Mražené ovoce Mražené ryby Mražené maso
Úvod -> Recepty

 Recepty z našich produktů

Zde najdete na ukázku recepty připravené z našich produktů. Recepty připravil tým litoměřické restaurace Dobrá Bašta.

Hovězí líčka

Líčka na víně a kořenové zelenině s bramborovou kaší

4-6 porcí:

11,2 kg telecích nebo hovězích líček

Sůl, pepř

Olej dle potřeby

200 g celeru

300 g mrkve

200 g petržele

300 g bílé cibule

Několik stroužků česneku

1 bobkový list

5 kuliček černého pepře a nového koření

Snítka tymiánu

Snítka rozmarýnu

4 lžíce rajského protlaku

1 l suchého červeného vína

1 l hovězího vývaru

Cukr

Jíška

Líčka očistíme, rozkrojíme napůl (cca 150-200 g), osolíme a opepříme. Zeleninu nakrájíme nahrubo - lze využít naši směs zeleniny pod svíčkovou. Cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme líčka ze všech stran, zprudka a krátce, vyjmeme a necháme stranou. Do hrnce do výpeku po líčkách vložíme kořenovou zeleninu a opečeme do zlatohněda, pak přidáme cibuli. Na závěr přidáme celé divoké koření, tymián, rozmarýn, nasekaný česnek, osmahneme, dále přidáme rajský protlak, opět zarestujeme, zalijeme červeným vínem a vývarem, přivedeme k varu a zavaříme.

Do takto připraveného základu vložíme opečená líčka, přiklopíme a dusíme v předehřáté troubě na 160°C asi 1,5 − 2 hodiny doměkka.

Hotová líčka vyjmeme na talíř, vyndáme koření a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme. Dochutíme solí, pepřem, případně lehce osladíme cukrem. Těsně před podáváním do horké omáčky zašleháme jíšku. 

Na pánvi zprudka opečeme kořenovou zeleninu na kolečka dozlatova, osolíme, opepříme. Líčka podáváme s bramborovou kaší, ozdobená opečenou zeleninou.

 

Vepřová panenka, gnocchi, houby

 Vepřová panenka v bylinkové krustě s bramborovými gnocchi a houbami

4-6 porcí:

600-800 g vepřové panenky

750 g mražených bramborových gnocchi

3 dl oleje

150 g cibule

20 g česneku

400 g mražených hub

300 g mrkve nakrájené na kostky

2 dl vývaru

250 ml 33% smetany

2 lžíce světlé máslové jíšky

100 g chlebové strouhanky

Snítka rozmarýnu

Sekané bylinky různých druhů (na krustu)

Sůl, pepř

Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli do zlatova. Přidáme strouhaný česnek, houby, mrkev, sůl a nasekaný rozmarýn. Vše krátce zarestujeme a zalijeme vývarem. Směs provaříme, aby mrkev změkla, pak přidáme smetanu a následně lehce přihustíme máslovou jíškou. Hotovou směs smícháme s předem uvařenými noky. Dle chuti dosolíme a případně ještě zjemníme smetanou.

Očištěnou panenku osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi s dávkou oleje krátce opečeme ze všech stran. Panenku vložíme do rozpálené trouby na 180-190°C asi na 10 minut.

Než se nám panenka upeče, smícháme chlebovou strouhanku s nasekanými bylinkami. Panenku vytáhneme z trouby, obalíme v bylinkové krustě a opět vložíme do trouby na cca 2-3 minuty. Hotovou panenku krájíme na slabší plátky a servírujeme na předem připravených houbových nokách.

 

Smažená kuřecí křídla se Srirachou, medem a limetkou

Smažená kuřecí křídla se Srirachou, medem a limetkou

4 porce:

1 kg kuřecích křídel (možno i kuřecí paličky)

5 lžic másla

1 lžíce mouky

¼ hrnku medu

¼ hrnku omáčky Sriracha

2-3 lžíce limetkové šťávy

1 lžíce sojové omáčky

1 lžička česnekového prášku

½ lžičky cibulového prášku

Olej

Sůl, černý pepř

Sezamová semínka

Rozpálíme olej v pánvi nebo fritovacím hrnci. Kuřecí křídla osušíme a v míse je promícháme s česnekovým a cibulovým práškem, špetkou soli a pepře. Křídla pak asi 10 minut smažíme, aby kůže byla pěkně křupavá.

Zatímco se smaží křídla, připravíme si marinádu. V pánvi rozpustíme máslo, vmícháme mouku a necháme 1-2 minuty smažit. Pak přidáme Srirachu, med, limetkovou šťávu a sojovou omáčku. Přivedeme k varu a vaříme cca 3 minuty, až marináda zhoustne.

Když jsou křídla hotová, dáme je do mísy a promícháme s marinádou, na závěr posypeme sezamovými semínky. Podávat můžeme například s hranolky nebo bagetkou.

 

Vepřová krkovice, fazolky se slaninou, brambory

Grilovaná krkovice se zelenými fazolkami se slaninou a brambory

4-6 porcí:

600 - 800 g vepřové krkovice

500 g mražených fazolových lusků

100 g anglické slaniny - kostky

800 g brambor

200 g cibule

1 dl oleje

sůl, pepř, příp. steakové koření

Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Uvaříme do měkka a necháme vystydnout.

Anglickou slaninu společně s nakrájenou cibulí orestujeme v oleji na pánvi do zlatova. Přidáme fazolky, osolíme, opepříme a restujeme zhruba 3-4 minuty. Na druhé pánvi s druhou dávkou oleje opečeme vychlazené brambory do zlatova a dle chuti osolíme.

Krkovici nakrájíme na cca na 1-1,5 cm široké steaky a z obou stran osolíme a opepříme, případně ochutíme steakovým kořením.

Na grilovací pánvi krkovici opékáme přibližně 8-10 min do úplného propečení. Podáváme se směsí fazolek a brambor.

 

Jelení biftečky, kukuřičný klas

Jelení biftečky s česnekovou omáčkou a kukuřičným klasem

4-6 porcí:

1-1,2 kg jeleního hřbetu

6-8 ks kukuřičného klasu

150 g másla

500 g jeleních kostí

500 g nasekané cibule

100 g nasekaného česneku

1 dl oleje

4 ks bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře (divoké koření)

hrstka bylinek

sůl, pepř, kmín

hladká mouka (na zahuštění)

Omáčka:

Jelení kosti společně s cibulí, česnekem a bylinkami vložíme do pekáčku, osolíme, opepříme, okmínujeme a přidáme divoké koření společně s trochou oleje a promícháme. Troubu předehřejeme na 200°C, pekáček vložíme do trouby a za občasného míchaní pečeme cca 30 min. Poté přidáme do pekáčku vodu a nechame dále péct cca 1-1,5 hodiny. Poté pekáč vyndáme z trouby a šťávu přes jemný cedník přecedíme do hrnce. Šťávu dostatečne zredukujeme, aby měla výraznejší chuť. Z části másla a mouky vytvoříme tmavou zásmažku a šťávu lehce přihustíme a dle chuti osolíme.

Maso:

Jelení hřbet zbavíme blan a nakrájíme  na 1,5-2 cm medailonky. Medailonky osolime, opepříme, lehce zakápneme olejem, přidáme část bylinek a necháme marinovat cca 10 minut.

Kukuřičné klasy nasekáme na středně silné špalíčky, které dostatečně osolíme. Na rozpálené grilovací pánvi opečeme kukuřici. Ke konci opékaní přidáme zbylou část másla. Druhou pánev rozpálíme a na malé dávce oleje opékáme medailonky z obou stran přibližně 5 minut.

Kukuřici servírujeme na talíř společne s biftečky, které v závěru podlijeme jelení šťávou.

 

Fish and chips, hráškové pyré

Fish & chips s hráškovým pyré 

4-6 porcí:

600 g filetu z tresky

sůl, pepř

100 g hladká mouka + na obalení ryby

100 g polohrubá mouka

olej na smažení

400 g mraženého zeleného hrášku

40 g másla

Perlivá voda a 10° pivo podle potřeby - na těstíčko

Hranolky

Filet tresky nakrájíme na větší hranolky (špalíčky), osolíme a obalíme v hladké mouce.

Smícháme hladkou a polohrubou mouku, postupně přiléváme sodovku a pivo, až vytvoříme ideálně husté těsto, které se dobře chytne na rybu. Rybu v těstíčku obalíme a ihned vkládáme do vysoké vrstvy oleje a smažíme dozlatova. Necháme okapat na savém papíru.

Hranolky připravíme dle chuti osmažením v oleji nebo nasucho v troubě. Hrášek spaříme v horké vodě, zchladíme, scedíme a rozmixujeme do jemna s máslem, ochutíme solí a pepřem.

Tresku v těstíčku podáváme spočně s hráškovým pyré a hranolky, případně s majonézou nebo tatarkou. Fish & chips je typické anglické jídlo, proto jsme ponechali původní název.

 



Ryba s cizrnovo-dýňovým kari

4 porce:

4 filety z ryby, kterou máme rádi - candát, treska, mořská štika...

1 velká máslová dýně nebo Hokkaido, může být mražená dýně

400 g sterilovaná cizrna

100 g nahrubo nasekané šalotky

20 g nasekaného česneku

20 g nasekaného zázvoru

1 nasekaná chilli paprička

1 lžička kurkumy

2 lžičky koření Garam masala

Sůl, pepř

400 g konzervovaná drcená rajčata

400 g kokosové mléko

Rostlinný olej

2 lžíce rybí omáčky

Šťáva z 1/2 limetky

Drcený kmín

Hladká mouka na obalení

Pokud používáme čerstvou dýni, omyjeme ji, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Pak ji přendáme na plech s pečicím papírem, zakápneme trochou oleje, promažeme a osolíme. Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C do poloměkka zhruba 15 minut.

Poté si připravíme hlubokou pánev nebo hrnec a rozpálíme zbylý olej. Opečeme na něm zvolna zázvor, česnek a šalotku. Přidáme garam masalu, kurkumu a pepř a zarestujeme, dokud se koření nerozvoní. Přimícháme drcená rajčata, chilli papričku, přivedeme k varu a zalijeme kokosovým mlékem. Jakmile se začne omáčka vařit, přidáme cizrnu a za dalších pár minut i dýni. Společně vaříme, dokud není dýně měkká. Na závěr dochutíme rybí omáčkou, limetkou a solí.

Filety candáta osolíme, opepříme, okmínujeme a následně obalíme v hladké mouce. Na rozpálené pánvi candáta opečeme z obou stran a servírujeme na kari.

Pokrm můžeme ozdobit dýňovými semínky, čerstvým koriandrem a podle chuti můžeme přidat čerstvé klíčky.

 

Kachní prso, malinová omáčka

Kachní prsa s malinovou omáčkou

4-6 porcí:

Voda

1 dl hovězí vývar

800 g kachní prsa s kůží

45 g třtinový cukr

1 ks pomeranč

250 g mražených malin

1 dl portské víno

1x lžička solamylu

Sůl, pepř a drcený kmín dle chuti

Do kastrůlku nalijeme portské víno, vodu, přidáme cukr a přivedeme k varu. Přidáme maliny, vývar a zakryté vaříme asi 5 minut. Poté malinovou omáčku přecedíme a znovu krátce povaříme. Vmícháme pomerančovou šťávu smíchanou se solamylem a necháme zhoustnout. Takto připravenou malinovou omáčku podle chuti osolíme a opepříme, popřípadě můžeme ještě zjemnit kouskem másla.

Kachní prsa nařízneme křížem přes kůži, vetřeme do nich sůl, pepř a drcený kmín. Maso opečeme krátce z obou stran na pánvi a pak dále pečeme v předehřáté troubě asi 12-15min.

Hotová kachní prsíčka necháme na prkénku minutu až dvě odpočinout. Před podáváním nakrájíme na tenké plátky a zalijeme malinovou omáčkou. Podáváme např. s americkými brambory nebo pečenými batáty.

 

Kančí guláš s bramboráčky

Kančí guláš s bramboráčky

4-6 porcí:

1 kg kančí plece nebo krájeného kančího guláše

1 kg cibule

50 g česneku

Sladká mletá paprika, mletý kmín

10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 20 kuliček černého pepře

3 bobkové listy

50 g vepřového sádla

40 g rajčatový protlak

Máslová jíška (dle potřeby)

Bramboráčky

Křen nebo cibule na ozdobu

Kančí plec nakrájíme na velké kostky. Cibuli nakrájíme nahrubo. Jalovec, celý pepř a nové koření dáme do sítka na čaj (nebudeme pak muset vybírat jednotlivé kuličky z hrnce nebo talíře). V hrnci rozpálíme sádlo a cibuli na něm smažíme dohněda. Cca minutu před dokončením cibule přidáme nasekaný česnek a nakrájené maso.

K masu přidáme mletou papriku, kmín a rajčatový protlak, vložíme čajové sítko s kořením a bobkový list a dusíme pod pokličkou. Dle potřeby přiléváme vodu (pro lepší úspěch masový vývar). Maso dusíme doměkka, ke konci guláš ochutnáme a dle potřeby dosolíme nebo připepříme a přihustíme máslovou jíškou. Guláš pak provaříme ještě přibližně 10 min.

Mezitím si usmažíme bramboráčky a vše pak společně podáváme. Guláš ještě můžeme na talíři ozdobit třeba čerstvě nastrouhaným křenem nebo nakrájenou cibulí.

 

Roštěná na houbách

Hovězí roštěná na houbách

4 porce:

750 g hovězí roštěné na plátky

500 ml hovězího vývaru

300 g hub - mražených

2 cibule

Hladká mouka

4 lžíce oleje

2 lžíce másla

Sůl, pepř

Rýže na přílohu

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Plátky roštěné zakryjeme potravinářskou folií a z obou stran naklepeme. Plátky masa pak osolíme, opepříme a obalíme v mouce.

Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, roštěnky na něm opečeme dozlatova a dáme stranou. Na čisté pánvi rozehřejeme zbylý olej a necháme na něm zezlátnout cibuli. Přidáme 1 lžíci mouky a asi minutu restujeme.  Přidáme houby a zalijeme vývarem a promícháme. Pak vložíme roštěnky, zakryjeme a na mírném ohni dusíme do změknutí masa 1 - 2 hodiny. Podle potřeby doplníme vývar nebo horkou vodu, pokud se omáčka bude hodně odpařovat.

Když je maso měkké, můžeme omáčku dochutit dle potřeby. Vyndáme maso a vmícháme studené máslo. Roštěnky s omáčkou ihned podáváme, například s dušenou rýží.

 

 
Naše tipy

Žampiony - plátky

Balení po 2,5 kg. Špičková kvalita, původ Nizozemsko. Cena je za 1 kg. V objednávce pište do kolonk ...

Cena: neuvedena

Cibulka smažená

Smažená cibulka, balení 500g. Cena za balení.

Cena: neuvedena

Kuřecí stehna

Kalibrovaná kuřecí stehna od 160g do 240g, volně ložené v kartonu 10 kg. Původ: Nizozemsko nebo Maďa ...

Cena: neuvedena

CITUS s.r.o. - Czech Republic, e-mail: citus-mrazirny@seznam.cz - Provozováno CMS / E-shop (c)2023 Czechproduct.cz s.r.o. | WebCare | Mapa webu | Cookies