Pro nákup je nutné se přihlásit. Registrovat se můžete zde.

Recepty

Jelení biftečky s česnekovou omáčkou a kukuřičným klasem

4-6 porcí:

1-1,2 kg jeleního hřbetu

6-8 ks kukuřičného klasu

150 g másla

500 g jeleních kostí

500 g nasekané cibule

100 g nasekaného česneku

1 dl oleje

4 ks bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře (divoké koření)

hrstka bylinek

sůl, pepř, kmín

hladká mouka (na zahuštění)

Omáčka:

Jelení kosti společně s cibulí, česnekem a bylinkami vložíme do pekáčku, osolíme, opepříme, okmínujeme a přidáme divoké koření společně s trochou oleje a promícháme. Troubu předehřejeme na 200°C, pekáček vložíme do trouby a za občasného míchaní pečeme cca 30 min. Poté přidáme do pekáčku vodu a nechame dále péct cca 1-1,5 hodiny. Poté pekáč vyndáme z trouby a šťávu přes jemný cedník přecedíme do hrnce. Šťávu dostatečne zredukujeme, aby měla výraznejší chuť. Z části másla a mouky vytvoříme tmavou zásmažku a šťávu lehce přihustíme a dle chuti osolíme.

Maso:

Jelení hřbet zbavíme blan a nakrájíme  na 1,5-2 cm medailonky. Medailonky osolime, opepříme, lehce zakápneme olejem, přidáme část bylinek a necháme marinovat cca 10 minut.

Kukuřičné klasy nasekáme na středně silné špalíčky, které dostatečně osolíme. Na rozpálené grilovací pánvi opečeme kukuřici. Ke konci opékaní přidáme zbylou část másla. Druhou pánev rozpálíme a na malé dávce oleje opékáme medailonky z obou stran přibližně 5 minut.

Kukuřici servírujeme na talíř společne s biftečky, které v závěru podlijeme jelení šťávou.

Grilovaná krkovice se zelenými fazolkami se slaninou a brambory

4-6 porcí:

600 - 800 g vepřové krkovice

500 g mražených fazolových lusků

100 g anglické slaniny - kostky

800 g brambor

200 g cibule

1 dl oleje

sůl, pepř, příp. steakové koření

Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Uvaříme do měkka a necháme vystydnout.

Anglickou slaninu společně s nakrájenou cibulí orestujeme v oleji na pánvi do zlatova. Přidáme fazolky, osolíme, opepříme a restujeme zhruba 3-4 minuty. Na druhé pánvi s druhou dávkou oleje opečeme vychlazené brambory do zlatova a dle chuti osolíme.

Krkovici nakrájíme na cca na 1-1,5 cm široké steaky a z obou stran osolíme a opepříme, případně ochutíme steakovým kořením.

Na grilovací pánvi krkovici opékáme přibližně 8-10 min do úplného propečení. Podáváme se směsí fazolek a brambor.

Smažená kuřecí křídla se Srirachou, medem a limetkou

4 porce:

1 kg kuřecích křídel (možno i kuřecí paličky)

5 lžic másla

1 lžíce mouky

¼ hrnku medu

¼ hrnku omáčky Sriracha

2-3 lžíce limetkové šťávy

1 lžíce sojové omáčky

1 lžička česnekového prášku

½ lžičky cibulového prášku

Olej

Sůl, černý pepř

Sezamová semínka

Rozpálíme olej v pánvi nebo fritovacím hrnci. Kuřecí křídla osušíme a v míse je promícháme s česnekovým a cibulovým práškem, špetkou soli a pepře. Křídla pak asi 10 minut smažíme, aby kůže byla pěkně křupavá.

Zatímco se smaží křídla, připravíme si marinádu. V pánvi rozpustíme máslo, vmícháme mouku a necháme 1-2 minuty smažit. Pak přidáme Srirachu, med, limetkovou šťávu a sojovou omáčku. Přivedeme k varu a vaříme cca 3 minuty, až marináda zhoustne.

Když jsou křídla hotová, dáme je do mísy a promícháme s marinádou, na závěr posypeme sezamovými semínky. Podávat můžeme například s hranolky nebo bagetkou.

Vepřová panenka v bylinkové krustě s bramborovými gnocchi a houbami

4-6 porcí:

600-800 g vepřové panenky

750 g mražených bramborových gnocchi

3 dl oleje

150 g cibule

20 g česneku

400 g mražených hub

300 g mrkve nakrájené na kostky

2 dl vývaru

250 ml 33% smetany

2 lžíce světlé máslové jíšky

100 g chlebové strouhanky

Snítka rozmarýnu

Sekané bylinky různých druhů (na krustu)

Sůl, pepř

Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli do zlatova. Přidáme strouhaný česnek, houby, mrkev, sůl a nasekaný rozmarýn. Vše krátce zarestujeme a zalijeme vývarem. Směs provaříme, aby mrkev změkla, pak přidáme smetanu a následně lehce přihustíme máslovou jíškou. Hotovou směs smícháme s předem uvařenými noky. Dle chuti dosolíme a případně ještě zjemníme smetanou.

Očištěnou panenku osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi s dávkou oleje krátce opečeme ze všech stran. Panenku vložíme do rozpálené trouby na 180-190°C asi na 10 minut.

Než se nám panenka upeče, smícháme chlebovou strouhanku s nasekanými bylinkami. Panenku vytáhneme z trouby, obalíme v bylinkové krustě a opět vložíme do trouby na cca 2-3 minuty. Hotovou panenku krájíme na slabší plátky a servírujeme na předem připravených houbových nokách.

Líčka na víně a kořenové zelenině s bramborovou kaší

4-6 porcí:

1−1,2 kg telecích nebo hovězích líček

Sůl, pepř

Olej dle potřeby

200 g celeru

300 g mrkve

200 g petržele

300 g bílé cibule

Několik stroužků česneku

1 bobkový list

5 kuliček černého pepře a nového koření

Snítka tymiánu

Snítka rozmarýnu

4 lžíce rajského protlaku

1 l suchého červeného vína

1 l hovězího vývaru

Cukr

Jíška

Líčka očistíme, rozkrojíme napůl (cca 150-200 g), osolíme a opepříme. Zeleninu nakrájíme nahrubo - lze využít naši směs zeleniny pod svíčkovou. Cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme líčka ze všech stran, zprudka a krátce, vyjmeme a necháme stranou. Do hrnce do výpeku po líčkách vložíme kořenovou zeleninu a opečeme do zlatohněda, pak přidáme cibuli. Na závěr přidáme celé divoké koření, tymián, rozmarýn, nasekaný česnek, osmahneme, dále přidáme rajský protlak, opět zarestujeme, zalijeme červeným vínem a vývarem, přivedeme k varu a zavaříme.

Do takto připraveného základu vložíme opečená líčka, přiklopíme a dusíme v předehřáté troubě na 160°C asi 1,5 − 2 hodiny doměkka.

Hotová líčka vyjmeme na talíř, vyndáme koření a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme. Dochutíme solí, pepřem, případně lehce osladíme cukrem. Těsně před podáváním do horké omáčky zašleháme jíšku. 

Na pánvi zprudka opečeme kořenovou zeleninu na kolečka dozlatova, osolíme, opepříme. Líčka podáváme s bramborovou kaší, ozdobená opečenou zeleninou.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz